Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

A Bergisel-sánc

Nincs még egy viadal, amely nagyobb becsben állna a síugrók körében, mint a négysánc verseny. A sportág legendás alakjai közül majdnem mindegyik megnyerte legalább egyszer, a két éve diadalmaskodó Sven Hannawald például történelmet írt, hiszen mindmáig ő az egyetlen, aki mind a négy helyszínen elsőként befutva szerezte meg a bajnoki címet. Jens Weissflog négyszer győzött, ami abszolút csúcs, de ennél is elképesztőbb adat, hogy az első -1984- és az utolsó -1996- diadala között 12 év telt el. Ennyit elöljáróban, nézzük a helyszíneket!Schattenberg-sánc
, Oberstdorf, befogadóképesség: 18 ezer néző. Majdnem egy évszázada, 1909-ben adták át az első, úgynevezett nagysáncot Oberstdorfban, és Bruno Biehlert érte a megtiszteltetés, hogy kipróbálja. Sikeresen földet ért, ráadásul akkori mértékkel számítva igen nagyot ugrott – 22 métert. 1950-ben 82 méter volt a hivatalos sáncrekord, ötven évvel később Martin Schmitt pedig már 133 méterig szállt.
Nagy Olimpiai sánc, Garmisch-Partenkirchen, 35 ezer néző. Mintegy ötezer néző tombolt, amint 1934. február 2-án Rolf Kaarby 70 méteres ugrással felavatta a garmischi létesítményt, bár nyilván nem ennek tudható be, ami az 1936-os téli olimpián történt, akkor ugyanis – nem tévedés – 130 ezer ember zsúfolódott össze alatta. Az ötvenes években a világ legmodernebb sáncának tartották, és a helyiek azóta is igyekeznek ennek megfelelően építgetni a "monstrumot". A rekordot Adam Malysz tartja 129.5 méterrel.Bergisel-sánc, Innsbruck
, 26 ezer néző. 1906-ban hozták létre az S.C. Innsbruckot, melynek tagjai különböző hósáncokon gyakorolták a síugrást Innsbruck környékén. 1908-ban aztán a síklub épített egy szilárd sánclétesítményt a Husslhof-on, ahol már nemzetközi versenyeket is rendeztek. 1927-ben létesítették az első sáncot a Bergiselen, melyen Heinrich Mayerl 47,5 méterrel állította föl az első sáncrekordot. Ezután Innsbruck elnyerte az 1933-as VB rendezési jogát, megvalósítása érdekében pedig újraszerkesztették a Bergisel-sáncot. Az új sáncon Birger Ruud állított föl egy új sáncrekordot 74 m-es ugrásával. 1941-ben egy ifjúsági futball turné alkalmával az S.V. Villingen és S.V. Innsbruck csapatai látogatták meg az omladozó síugrólétesítményt a Bergiselnél, ahol a lesiklótorony összeomlott és négyen életüket vesztették, valamint többen is megsérültek. A létesítményt ezután teljesen lebontották. A II. Világháború után új sáncot építettek, melyet 1949-ben adtak át rendeltetésének. A Bergisel 1953-as alapítása óta része a német-osztrák síugróturnénak. Mind az 1964-es, mind az 1976-os téli olimpiai játékok megrendezése érdekében renoválni kellett a sáncot. 1985-ben Seefelddel együttműködve rendezték az északi sí-VB-t úgy, hogy a csapatversenynek a Bergisel nagysánc adott otthont.
Innsbruck város határozott kívánságára 1999-ben egy nemzetközi szakértői eljárást tűztek ki 6 prominens bel- és külföldi építész részvételével, hogy a Négysáncturné 50. évfordulójára a Bergisel-sístadion egy teljesen új arculatot kapjon. A szakismert zsűri egyhangúan döntött egy londoni építésziroda projektje mellett, mely egy futurisztikus formájú lesiklótorony tervével állt elő. Az Osztrák Síszövetség, valamint Innsbruck város finanszírozásával 2001. júniusában kezdték el a munkálatokat, mely 2002 szeptember 14-én készült el 15,4 millió eurós költségvetéssel.

A legendás Zaha Hadid tervei alapján megépült Bergisel-sánc építészeti szenzációnak számít! A kecses és lendületes pipában végződő ugrósánc kávézó, kilátó és versenypálya is egyben. Sportos látogatóknak 455 lépcső vezet a tetejére. De lényegesen kényelmesebb igénybe venni a ferdepályás felvonót vagy a látogatólifteket a toronyig, illetve az ott található kávézó, étterem és körpanorámás kilátó együtteséig. A 35 személyes felvonó 250 m hosszú pályaszakaszon közlekedik a kifutózóna és torony közt 2 perces menetidővel. A 40 m magas futurisztikus toronyban található egy panoráma étterem, mely 360 fokos szögben nyújt gyönyörű kilátást az Inn völgyére, valamint Innsbruck és környéke fölött csodálhatjuk a tiroli hegyvilágot. Megnyitása óta az építmény a tartomány legnépszerűbb látványosságai közé tartozik. A sánc sajátossága, hogy azon különleges építmények egyike, melyen a kifutó vége ellenlejtőbe torkollik, megoldván így a stadion mögötti szűk hely problémáját. Ehhez hasonló ellenlejtő jelenleg Wislában van, de az oslói régi Holmenkollen sánc is ilyen volt. Az új sánc olyan FIS verseny létesítmény lett, mely egyúttal műanyagsáncként is funkcionál egész évben és nyáron tréningek, valamint osztrák és külföldi síugró bajnokságok helyszínéül is szolgál. Utoljára 2005-ben kapott nemzetközi verseny lebonyolítására rendezési jogot, akkor újból együttműködött Seefelddel az Universiade kapcsán.Ausserleitner-sánc, Bischofshofen
, 30 ezer néző. A négy sánc közül ez a legnagyobb, itt ugranak a legtávolabbra, és milyen érdekes, Hannawald éppen akkor állította fel a rekordot, amikor mind a négy viadalt megnyerve avatták bajnokká. De nem csupán szép emlékek fűződnek Bischofshofenhez: 1952 januárjában Paul Ausserleitner hatalmasat bukott, és belehalt sérüléseibe. Róla nevezték el a sáncot.
A Bergisel-sánc. nemcsak Innsbruck új, futurisztikus jelképe lett a Bergisel tetején nyújtózó síugrósánc, hanem a Négysáncverseny egyik ismert színhelyeként, a téli sportok szerelmeseinek egyik legfontosabb zarándokhelye is.

www.sionline.hu - a síutak specialistája

KAPCSOLÓDÓ SZÁLLÁSOK: