Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

Húzóra! Kóstold meg az osztrák pálinkát!

Egy jó pálinka kóstolása, egy szertartás, utazás a lélek legrejtettebb zugaiba. Összetett és varázslatos út, mert egyszerre van jelen benne a víz anyaga, a bor lelke és a vér szelleme. Mi szükségeltetik a jó pálinkához, mely a gasztronómia fontos eleme? Legelőször is érett gyümölcs, mely nem baj, ha túlérett, csak tiszta legyen a cefrekészítéshez. A cefrének legjobb a fahordó. melybe a kemény húsú gyümölcsöt darálva, a kajszi és őszibarackot pedig kimagozva kell beletenni. A párlatot minden nap kevergetni kell, mert ahányszor megkeverik, annyi kupicányival több pálinka lesz, mint lenne keverés nélkül. A cefre akkor kész, ha megáll a forrása. A gyümölcs alapú borpárlatok hazája Magyarország, a pálinka hungarikum.


Ausztriában is komoly hagyományai vannak a pálinka lepárlásnak. A burgenlandi Lagler Pálinkafőző Manufaktúra, Mária Terézia korából való pálinkafőzési monopóliummal rendelkezik. Osztrák elnevezése, a „Schnaps” onnan ered, hogy a pálinkát egyetlen slukkra isszák ki a pohárból. Ausztria nemzeti itala, melyet sokféle gyümölcsből és bogyóból desztillálnak. A lepárlást a „schnappsbrenner” snapsz írónak nevezett szakemberek végzik, egyszeri vagy kétszeri lepárlással 80% alkoholtartalomig. Ezt nevezik „doppeltgebrannter”, azaz kétszeri égetésnek. A pálinkát hagyományosan étkezés, nehéz ételek után vagy önmagában fogyasztják. Drága változatai a sárgabarackból készülő- „Marille”, a barkócából készült párlat, melyet az Elő Alpok térségében gyűjtenek be.


A legnagyobb mítosszal, a „Vogelbeere” – berkenye pálinka rendelkezik. A madárbogyó, ahogy itt nevezik, a berkenyét az arany-rubint színű gyümölcsei megtalálhatók az erdők és tisztások szélein. Ezért az alpesi területek hagyományos párlata. Minél idősebb annál jobb a gyümölcs, melynek szürete az első fagyok beköszöntével kezdődik. Ez semlegesíti a gyümölcsben levő savas és keserű összetevőket és teszi ízletessé. A belőle készült pálinka íze és illata feledhetetlen a pálinka szerelmeseinek, mert a gyümölcs édessége, fanyarsága, a földes, finom keserű csokoládé, de akár a dohány aromája is felfedezhető ebben az íz világban.


A pálinka ünnepe szeptember végétől indul hagyományosan Pielachtal-ban, a ”Dirndl völgyben”, mely a piros erdei gyümölcsök ünnepe. Dirndlkirtag alkalmával Ausztria legjobb pálinkái és likőrjei versengenek a "Goldenen Dirndltaler" Dirndl-völgy Aranya kitüntetést. Ez a nap persze, nemcsak a snapszokról és dirndlből elkészíthető ételekről szól, hanem az ugyanolyan nevű népviseletről is. Wachau, mely a willendorfi Vénusz szülőhazája, és a Duna egyik legszebb kanyarja is, a pálinkarajongók egyik kedvelt célpontja is. A wachaui kajszi ősi, eredettvédett fajta, a belőle készült pálinka és lekvárok a falu minden boltjában kaphatók.


November végén, a karácsony közeledtével a párlatok fogyasztása fokozottan előtérbe kerül, megelőlegezi az Advent hangulatát. A nemzeti márkaként fogyasztott „Inlander Rum” kiegészítve a "Jagatee"- vel kellemessé teheti a vásárok légkörét.
A pálinkarajongók kedvenceit két fontos versenyen a Destillata és az évente megrendezésre kerülő World Spirits Award-on méretik meg. A Destillata győztes, wernerdorfi lepárlóüzem nemcsak finom pálinkákat állítanak elő, hanem a látogatók a "Zum alten Brennkessel" lepárlómúzeumban a Jöbstl család a lepárlás minden fontosabb titkát bemutatja. A Hödl nosztalgia-lepárlóra: a Snapszmúzeum Ausztria első snapsz-tanösvényével és tematikus kirándulásokkal szellemi kalandokra hívogat. Eközben a pálinkafőzés művészete rögtön elsajátítható. A téli sport szerelmesei így nemcsak fogyaszthatják, de megismerkedhetnek a technológiai és szellemi háttérrel, a párlatok fogyasztásának kultúrájával. Kellemes időtöltés és pihenés is egyben a hosszú téli túrák után.

sionline.hu (Hagymási Tamás)

KAPCSOLÓDÓ SZÁLLÁSOK: