Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

Kóstoltad már Stájerország fekete aranyát?

Stájerország Ausztria „zöld szíve”.A tartomány a téli sportok rajongóinak nagy paradicsoma. A magas hegyek, gleccserek szabdalta táj egyaránt alkalmas a síelésre, snowboardozásra és szánkózásra valamint a kijelölt pályákon a sífutásra és túrázásra is. A pályák mentén számtalan panzió, fogadó „hütte” várja a pihenni vágyókat. A megfáradt túrázók és a passzív pihenés hívei a termálfürdők és gasztronómiai programok kínálta lehetőségekkel élve lustálkodhatnak az adventi Grazban és környékén.

 

 


A tökmagolaj, Stájerország „fekete aranya” kiemelkedően fontos az egészséges étrendet követők számára és igazi gasztronómiai csemege. A tökmagtermelés központja e vidék, a magok sajtolása is több mint 60 éve zajlik. Így számtalan tökből készült étel és recept közül lehet választani, ha ide utazunk. A tökmagolaj, mind a népi gyógyászat, mind az orvostudomány eszköztárában elterjedt alapanyag.

 

 

A hidegen sajtolt tökmagolaj, melyet gyógyászati célra alkalmaznak nagyon gazdag nyomelemekben, vitaminokban (A, C, E, B különböző változatai) telítetlen zsírsavakban. Legfőbb erénye, hogy nem tartalmaz koleszterint, így kiválóan alkalmas a koleszterin szint csökkentésére, a szívinfarktus megelőzésére, az agyi keringés normális állapotának fenntartására.
A sütőtök szezonja szeptembertől januárig tart.

 

 

A szegény ember hajdani étkéből mára ivólé készül, s a regionális konyhaművészet is felfedezte magának. Az intenzív diós –fűszeres ízű tökmagolajnak a gasztronómiában régi hagyományai vannak. Pikáns krémeket, kencéket, salátákat, még desszertet is lehet ízesíteni tökmagolajjal.

 

 

Az őszi tökfesztiválok meghatározó étke, a tejszínes sütőtök krémleves. Hogy ne maradjunk le róla, íme, a recept: a sütőtököt meghámozzuk, majd kis kockákra vágjuk. Meghámozzuk a burgonyát és a répát is, ezeket is összevágjuk. Feltesszük őket annyi vízbe, pont hogy ellepje, és fedőt rakunk rá. Miután megpuhult a tök, levesszük a gázról és mixerrel összepépesítjük. Visszatéve a gázra, fokhagymával, és egy mokkáskanál vegetával ízesítjük, és sót ízlés szerint adunk hozzá. Végül beleöntjük a tejszínt, még egyszer felforraljuk. Tálaláskor öntjük bele egy evőkanál tökmagolajat és sajtos pirítóssal tálaljuk.

 

 


Pompás étek miközben az ausztriai Retzbe igyekszünk a Kürbifest-re. Az október végi időszak vicces eseménye, ez a két- háromnapos fesztivál. Semmi komolyra nem kell számítani, a tökök gyönyörű „szobrokká” faragva, üres belsejükben lámpást rejtve világítanak. Látogatóként egyszerre nyílik lehetőség a helyi hagyományok, népzene megismerésére és résztvevőként a jelmezes felvonulásba is bekapcsolódhatunk. Ausztria legjelentősebb tökfesztiválja az október végi, Obermarkersdorfi kavalkád, melyet az élmények, az öröm, és hagyományok tisztelete hatja át. A tökhöz kapcsolódó hagyományok részét képezi a töklámpás, hangszerek tökből, csuhé és kukoricacsutka játékok készítése, valamint, mozgásos játékok, íjkészítés, célba lövés „tökfejre” kicsiknek és nagyoknak.

 


Miként a bornak, a töknek is van egy tradicionális gasztronómiai útja, a „stájerországi olajút”, mely Stainzból indul 30 km-re, délnyugatra Graztól és keresztülvezet Deutschlandsbergen egészen Eibiswaldig, a szlovén határ közeléig. Immár 11 éve támogatják az itteniek az igazi stájerországi tökmagolaj piacra kerülését. Az év során számos rendezvény csalogatja a szabadidősportok kedvelőit, a kultúra híveit és az ínyenceket közelről és távolról egyaránt a tök, a tökmagolaj hazájába. Az 5 olajmalom körül összesen 13 gazda és 18 vendéglős társult, akik a tökmagolajjal foglalkoznak és szeretettel várják az idelátogatókat.

 

 


A tök és tökmagolaj, nemcsak a gasztronómia, de a wellness gyógyászatnak és pihenésnek is fontos eszköze. Stájerországban, a Bad Waltersdorf gyógyfürdőben már régóta alkalmazzák a TSM -Traditionell Steirischen Medizin, a hagyományos stájer gyógyítás módszereit. Így hasznosítják a tökmagolaj gyógyító erejét a salaktalanító vagy tökmagolajos masszázsnál, mely a bőrt és az egész testünket is felüdíti.

 

 

A tök és származékai végeredményben egészségünket óvja s segít a testi és szellemi felüdülésünkben. Mindeme élményeket az őszi és téli Ausztria csodálatos környezetében élhetjük át.

Sionline.hu (Hagymási Tamás)

KAPCSOLÓDÓ SZÁLLÁSOK: