Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

Készíts karácsonyra finom Panettone-t!

Az Advent Olaszországban az összetartozásról, a karácsonyra való készülődésről és a hagyományok tiszteletéről szól. Egy folyamatos lelki felkészülés és szellemi ráhangolódás a legnagyobb katolikus ünnepre, Jézus születésére. Ezeknek a hagyományoknak a felidézése, átélése itt sokkal intenzívebb, mint Európa más részén. Az Advent is egészen különleges élményt nyújt Bolzanoban, ahol észak és dél, a mediterrán és német kultúra, s hagyomány találkozik. Több száz gyertya fénye világítja meg az utcákat, a tökéletes adventi hangulat hátteréül szolgál a középkori város, s aláfestésül hagyományos adventi dallamok csendülnek fel.

 

A legszebb karácsonyi ajándék egy utazás ide, látogatás az alpesi Advent hangulatába olyan, mint belekóstolni a panettone –ba, a legfinomabb olasz kuglófba. Elkészítésével olasz hangulatot varázsolunk kicsiny otthonunkba: az élesztőt kevés cukorral és tejjel állni kell hagyni, majd 20 perc után hozzáadjuk a lisztet. a maradék cukrot, tojássárgáját, a vaníliás cukrot, a citromhéjat s a sót, majd összegyúrjuk. A vajat is hozzákeverjük s további 5 percig gyúrjuk, majd 45 percig állni hagyjuk. Hozzáadjuk a maradék hozzávalókat is és újabb 30 percig pihentetjük. Egy formát kikenünk vajjal, beletöltjük a tésztát s15 percig újból keleszteni kell. Ezután a tészta tetejét megkenjük vajjal és késsel bevagdossuk. 200 C fokon 100 percig sütjük úgy, hogy a sütőedényt a sütő alsó szélére helyezzük.

November 26 – tól december 23 – ig Bolzano belvárosa karácsony díszbe öltözik. A Walther téren 80 vásári árus jelenik meg a tipikus faházakban s kínálja tipikus portékáit: a kerámia, fa és üveg díszeket és helyi gasztronómia remeket, mint a helyi specialitásnak számító Zeltent. A gyümölcskenyér dél tiroli eredetű, mely gyümölcs – száraz füge, mogyoró, fenyőmag, mandula- dió s vörösbor és mézes rum különleges elegye. Otthon már csak kevés nő készíti a pékségek féltve őrzött egyedi receptek alapján állítják elő ezt a kifinomult karácsonyi édességet. Mint egy mesehelyszín olyan a piactól nem messze található "Bosco Incantato" –elvarázsolt erdő a Palais Campofrancónál. A Max Valier épületen, mely a Dél Tirol Marketing központja hatalmas adventi naptár található, melynek lezárt lapjai minden nap új titkot feltárva nyílnak ki. A vásárral párhuzamosan 2011 ben adventi koncertsorozat is hozzájárul a hangulat emeléséhez. A vásár hétköznapokon 10 től este 7 ig, hétvégén 9 től 20 óráig tart nyitva.

 

Bolzano többféle piaccal várja a turistákat, a hagyományos piac a Walther téren. A kézműves piac heti egy alkalommal a Piazza del Municipionál tartják, ahol betekintést nyerhetünk, a kézművesek munkájába - megmutatják a munkafolyamatokat és az elkészült alkotásokat. A jótékonysági piac több helyen működik a városban, ezek bevételeit adományozzák karitatív célokra. A kulináris élvezetek standjai általában este kilenc óráig várják a vendégeket.
A karácsonyi piacok nélkülözhetetlen és elengedhetetlen eleme a forralt bor. Amikor egyre hidegebb lesz Bolzanoban, akkor elkezdhetünk gondolkodni egy pohár forralt bor fogyasztásáról. Melegíti a testet, s lelket és fokozza a hangulatot. Megnyugtatóan kellemes ital, s a fahéj, szegfűszeg illata egyszerűen tökéletes a hideg téli időszakban. De mi is pontosan a forralt bor? Igazából a forralt bor eredete az ókorba nyúlik vissza. Az úgynevezett Conditum Paradoxum egy régi római fűszerezett bor. Mézet főzik borral, borssal és valószínűleg s meghatározott időpontban babérlevelet, sáfrányt, adtak hozzá, s hígították borral. A Hypocras a mai forralt bor unokatestvére. Mézzel, cukorral édesítik, s fahéj, szegfűszeg és narancs, virágok keverékével ízesítik, gyakran adnak hozzá gyömbért, kardamont, szerecsendiót.

 

Noha a havas karácsony csak néhány északi tartományra jellemző, az év végi ünnepi hangulat egész Olaszországon végigsöpör. Az utcákat pedig elárasztja a Mikulások hada, akit az olasz gyerekek Karácsonyapónak vagy Télapónak Babbo Natale ismernek. Olaszországban a karácsonyfát már hetekkel korábban, december 8-án, Mária mennybemenetelének napján felállítják. Az olasz karácsony elképzelhetetlen Betlehem állítás nélkül. Tradíciói a középkori Itáliába nyúlnak vissza, mert az első Betlehemet Assisi Szent Ferenc állította Gubbió-ban, élő személyekkel és állatokkal. A családi életben is fontos szerep jut a Betlehemnek, elkészítése december 8-án, a karácsonyfa felállításának napján kezdődik, feladata, hogy felidézze Jézus születésének történetét, és lélekben felkészítse az embereket a szent ünnepre. Az olasz Betlehem, Presepe-csak szenteste teljesedik ki, a kisdedet ugyanis 24-én, pontban éjfélkor helyezik a jászolba, január 6-án pedig a három bölcset -i tre magi.

 

A karácsony és adventi készülődésnél fontos a kulináris élvezetek átélése is. A bolzanoi gasztronómia kitűnő módon egyesíti az egyszerűséget és finomságot, az alpesi hagyományokat és a mediterrán konyha vitalitását és illatos csemegéit. Mindkettő megvan egymást harmonikusan kiegészítve, az éttermek étlapjain. Tiroli specialitások közé tartozik "Knödel" gombóc ", Schlutzkrapfen"- tészta parcellák töltött spenóttal, a szarvas pörkölt, főtt füstölt sertés "káposzta", valamint a friss tavi és folyami halak. Tiroli édességek és desszertek jól ismertek az egész világon. Mindenki ismeri, a "Kaiserschmarren" palacsinta mazsolával, csokoládéval, tejszínnel, ricotta sütemények és flans kevésbé ismertek. A Casa al Torchio Torgglhaus étterem, mely az egyik legrégebbi étterem Bolzano központjában található, a gyümölcs-és zöldségpiac közelében. A három régi szobából álló klasszikus trattoriában nemcsak hagyományos étkeket, hanem mediterrán különlegességeket is kínálnak.

 

A „Dolce Vita” életérzést, nemcsak a dél tiroli konyha, csábító specialitásai, hanem a szerelmi életet is felpezsdítő dél tiroli borok. Dél-Tirol Európa egyik legrégebbi bortermelő régiója, ahol a rómaiak megtanulták, hogyan kell tárolni és szállítani bor tartályokban mely fa dongákból készült, amiket vas karikák tartottak össze. A korai középkorban kolostori birtokokon állítottak bort elő Dél-Tirolban. A Nagy Vine Hampton Court-i nem más, mint Dél-Tirol: Prissian, Merano és Bolzano környéke. A régi szőlőfajtákat a Trauttmansdorff vár melletti Botanikus Kertben őrzik a kihalástól. 1000 méteres magasságban, a hűvösebb, perifériás szőlőterületeken Valle Isarco, Eisacktal és a Valle Venosta, Vinschgau finom, gyümölcsös fehérborokat termesztenek. Itt az érési szezon késő ősszel van, amikor meleg napok váltakoznak hideg éjszakákkal. A borokat intenzív illatok, élénk savak és a mediterrán érettség jellemzi. Lagrein, Vernatsch és Gewürztraminer - három eredeti szőlőfajta Dél-Tirolban - a dél-tiroli borkultúra emblematikus jelképei lettek. Mindezek megkóstolhatók egy különleges kulináris túra, a WineSafari keretében. A "szafari" kezdődik egy a pezsgők -spumante -gyártására specializálódott borospincében kezdődik, ahol a három különböző típusú bort lehet megkóstolni. A kaland a szőlőkben folytatódik egy sétával, ahol bemutatják a borkészítés művészetét a három bor féle ízvilága hogyan jön létre.

Élvezzük az Advent és Bolzano különleges kulturális és gasztronómiai kínálatát!
 

sionline.hu (Hagymási Tamás)