Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

Kis hüttekalauz hedonista síelőknek!

Sokan nem csak a síelés vagy snowboardozás kedvéért töltik téli vakációjuk valamelyik síterepen, hanem a sportolás utáni pihenési és szórakozási lehetőségek, a különleges hangulat is nagy vonzerőt jelent számukra. A sípályák mentén található menedékházak és kisebb éttermek, a hütték ugyanannyira hozzátartoznak a síelés hangulatához, mint a síliftek vagy a hófödte tájak.

 

 

Hiszen mi lehetne kellemesebb a fárasztó testmozgás után, mint beülni a kellemesen meleg hüttébe és elfogyasztani egy forró italt pár finom falat mellett és ismerkedni a többi síelővel, megosztani az élményeket egymással. A hütte szó eredeti jelentése kunyhó, a mai hütték a tulajdonosok elképzelései és a vendégek igényei szerint nagyon sokfélék lehetnek. A hütték általában hagyományos módon családi vállalkozásként működnek, így a barátságos és vendégszerető hozzáállás jellemző ezekre a helyekre.

 

 

Persze a hangulatos, általában fából készült házikókon kívül vannak modern, üvegablakos valóságos hütte paloták is, így biztosan minden vendég megtalálja az igényeinek megfelelő pihenő-és étkezőhelyet.
A felszolgált ételek fajtái természetesen az adott országtól és régiótól függenek elsősorban. Ausztriában igen népszerű a szilvalekvárral töltött, mákkal megszórt gőzgombóc, a rétesek és a palacsinták, a császármorzsa, a sajtos nokedli valamint a különféle meleg levesek, mint a palacsintatésztával megbolondított húsleves, a májgombócleves vagy a kolbászleves.

 

 

A legtöbb osztrák hüttében kapható az osztrák nemzeti étel, a bécsi szelet is. Szlovákiában a káposztával készült korhelyleves és a hírneves szlovák finomság, a sztrapacska szinte minden hüttében megtalálható. Franciaországban a hütték specialitásai elsősorban a hegyi sajtokból készült ételetek, mint a fondü (olvasztott sajt), a raclette (grillezett sajt) vagy a tartiflette (töltött sajt) és igen kedveltek a különféle édes aprósütemények és a finom krémlevesek is.

 

 

Olaszországban pedig kihagyhatatlan a helyi pizza és a tésztaételek. Italok tekintetében természetesen mindenütt kaphatóak a tél slágerei, a tea, a capuccinó, a forró csokoládé, és a nagy kedvenc, a forralt bor vagy puncs. Főleg az osztrák hüttékben népszerű a Jagatee, amely általában tea, rum és cukor keverékéből készült különleges meleg italféleség.

 

 

A helyi röviditalok választéka is végigkóstolható a legtöbb hüttében, ezt azonban erősen javallott a síelés után, a nap végén megejteni. Ha szeretjük a jó hangulatot és a vidám bulikat, akkor amúgy is érdemes ellátogatni este is az egyik közeli hüttébe, hiszen igen jellemző a spontán buli kialakulása, ahol a jókedv garantált!

Sionline.hu (Michelberger Anna)