Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

Kóstolj bele Szlovákia ízeibe!

A szomszédos országok, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Ausztria és Ukrajna nagy hatással voltak Szlovákia konyhaművészetére. Ennek ellenére ebben az „európai fazékban” igazán különleges szlovák specialitásokat is kifőztek!
A szlovák konyha kedveli a kiadós ételeket, sok hússal. Kihagyhatatlan a rántott sertésszelet, a sertéssült knédlivel, krumplis palacsinta sertéshússal töltve vagy pirított marhaszelettel. Specialitásuk a Kapustnica, azaz hagyományos káposztaleves füstölt kolbásszal vagy gombával.

 

 

Szlovák klasszikus a Bryndzove halušky, ami juhtúrós galuskát takar juhtejből készült tejszínben szalonnakockákkal, igazán különleges és nagyon finom! A szlovákok jelentős része ezt az ételt legalább annyira nemzeti szimbólumnak gondolja, mint a magyarok jelentős része a pörköltet. A szlovák és palóc ételek egyik igen jellemző összetevője a túró. Általában a legszegényebb gazdának is volt néhány juha, a juhtúrót brindzának nevezték. A juhsajtot lereszelték, meggyúrták, sóval és vajjal finomították majd fabödönben érlelték. Így pikáns, érdekesen csípős ízt kapott.

 

 

A juhtúrós sztrapacskáról azt tartották, hogy reggelire remek, ebédre kitűnő, vacsorára csodálatos! Megmelegítve, ropogósra sütve még a frissen készültnél is ínycsiklandóbb. Érdemes megkóstolni a szlovák hagymalevest is, a Cibulova-t, különféle húsdarabkákkal készítik. Desszertnek ideális választás lehet az almás rétes vagy a Pirohy, magyarul barátfüle, amit pikáns vagy édes töltelékkel készítenek.

 

 

Hagyományos karácsonyi böjtös ételük a guba. A karácsony előtti kenyérsütéskor, nagy mennyiségben készítették, hogy az új esztendőig kitartson. Kukoricalisztből, annak is a durvább szemcséiből készül a ganca. Úgy főzik, mint a tejbegrízt, csak vízben. Érdekes étel a szeri kása, amit szintén durvább szemű kukoricaőrleményből készítenek. Disznóöléskor, az abálólében főzték a gancához hasonlóan.

 

 

Apróhússal fogyasztották, ami a disznóölésnél maradt úgynevezett semmirekellő hús. Manapság is készítik, de a kukoricát felváltotta a rizs. Mindezekhez a kitűnő szlovák sörök csúsznak a legjobban. Aki esetleg nem rajong a szlovák sörért – van ilyen?- kortyolhat egy nagyot a nagyszerű goralsky teából, melynek nincs párja! Ez egy további, erősebb kivitelezésben készült rokona a Tátrai Teának.

 

 

A Tátrai Tea, szlovák nevén Tatranský Čaj annak a szép tátrai szokásnak a felelevenítése, amikor zimankós teleken a kolibába megérkezők a különféle hegyi gyógynövényekből főzött teát nemes egyszerűséggel tömény szesszel öntötték nyakon. A Tatranský Čaj 52%-os, a Goralsky 62%-os, a „betyárerős” Zbojnícky 72%-os, a mazochistáknak szánt Black 82%-os alkohol tartalmú. A kevésbé edzettek számára a Tatranský Čaj gyümölcsös-meggyes ízével forgalmaznak egy 42% italt White és egy 32% százalékos citromos teát is Citrus néven is. A szlovák konyhát megízlelni és megszeretni tényleg egy pillanat műve!

Sionline.hu (Náday-Dóczi Eszter)