Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

Télen is hajrá, hajrá magyarok!

Magyarország egyike azon tizenkét nemzetnek, amely az eddigi összes téli olimpián szerepelt. Az első téli olimpián, 1924–ben Chamonix-ban és négy évvel később a svájci St. Moritzban a magyar atléták nem szereztek érmet és pontot sem. Az egyesült államokbeli Lake Placidben megrendezett 1932. évi játékok az első téli olimpia, ahol Magyarország érmet nyert.

 

 

A bronzérmet a Rotter Emília–dr. Szollás László műkorcsolyapáros szerezte, akik az 1936-ban a németországi Garmisch-Partenkirchenben megrendezett játékokon ismét bronzérmet szereztek. A harmincas évek az univerzális sízők évtizede volt, szinte minden versenyző a sízés mindegyik szakágát űzte.

Az a versenyző, aki a sífutás, síugrás és az alpesi számok közül legalább kettőben bajnok, a harmadikban pedig helyezett volt, kiérdemelte a „Király” címet, ami külön díjazással nem járt, viszont a versenyző társak és a szakemberek ezt igen magas teljesítménynek ismerték el. A megtisztelő Síkirályi címet a három éve 94 évesen elhunyt Szalay László először ifjú korában, majd 1940-ig még kétszer felnőttként elérte! Nem mindennapi teljesítmény!

 

Szalay László, a Síkirály


A második világháború miatt elmaradt az 1940-es és 1944-es olimpia.
Három olyan magyar sportoló van, aki a téli olimpiákon egy ezüstérmet és egy ötödik helyezést ért el, ezzel ők hárman a legeredményesebb téli olimpikonok: Király Ede, Regőczy Krisztina és Sallay András. Király Ede Kékessy Andreával alkotott műkorcsolyapárosa 1948-ban a svájci St. Moritzban szereztek ezüstérmet. Ebben az évben a téli olimpia sportágai jelentősen kibővültek: már huszonkét versenyszámban avattak bajnokot, ugyanis az alpesi sízők is szerepet kaphattak ezen az olimpián.

 

A Regőczy-Sallay jégtáncpáros

 

Norvégia szervezte meg a következő, 1956-os téli olimpiát Oslóban. Itt bronzérmet szerzett a Nagy Marianna–Nagy László műkorcsolyapáros, akik négy évvel később az olaszországi Cortina d’Ampezzóban megismételték a bravúrt. Regőczy Krisztina napjainkban a Sztárok a jégen nagydöntőjében erősíti a zsűrit. A Regőczy-Sallay jégtáncpáros az 1976-os innsbrucki olimpián az ötödik helyen végzett, az egyesült államokbeli Lake Placidben megrendezett 1980. évi téli olimpiai játékokon pedig ezüstérmet szerzett.

 

Regőczy Krisztina ma

 

Ez volt eddig az utolsó érem, amit Magyarország téli olimpián nyert. A 2006. évi téli olimpiai játékokon hatalmas meglepetésre az 1500 méteres számban Knoch Viktor kitűnő versenyzéssel a döntőbe jutott, és végül az 5. helyen végzett. Ezzel 26 év óta a legjobb magyar eredményt érte el a téli olimpiák történetében.

 

 

2010-ben, a kanadai Vancouverben rövidpályás gyorskorcsolyában remekeltek a mieink, az eredmény egy 5., és egy 6. hely. Következő megmérettetésünk az oroszországi üdülővárosban, Szocsiban lesz!

Sionline.hu (Náday-Dóczi Eszter)