Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

Ismerd meg Öcsit...vagyis Ötzit, a jégembert!

Schnalstal síterep igazán büszke lehet arra, hogy a remek sípályák nyújtotta sportolási lehetőségek, a gasztronómiai élmények és a kényeztető wellness szolgáltatások mellett kulturális érdekességeket is tartogat látogatói számára. Schnals völgyében, éppen húsz évvel ezelőtt tárták fel ugyanis a huszadik század egyik legfontosabb régészeti leletét: Ötzi, a jégember múmiáját, aki körülbelül 5300 évvel ezelőtt élhetett a dél-tiroli hegyvidéken.


1991 szeptemberében két német hegymászó, Erika és Helmut Simon fedezett fel egy jégbe temetett emberi holttestet az Ötztal Alpokban. Eleinte azt gondolták, egy szerencsétlenül járt hegymászóra bukkantak, és sejtelmük sem volt arról, hogy a század egyik legfontosabb régészeti leletét fedezték fel – teljesen véletlenül. A régészeti vizsgálatok azonban nemsokára megállapították, hogy a test valójában a kőkorszakból, az időszámításunk előtt 3350 és 3100 közötti időszakból származik. A réz ekkor vált az ember eszközeinek egyik legfontosabb anyagává, amely nagymértékben hozzájárult a vadászatok sikeréhez: éppen a vadállatok vonzották az ősembereket, köztük Ötzit is a dél-alpesi régióba.


Az elmúlt húsz évben számos eseményt szerveztek Ötzi, a jégember tiszteletére, ráadásul egy archeológiai park, egy galéria és egy régészeti múzeum is létesült Schnalstalban, amelyek érdekes információkkal és interaktív játékokkal várják mindazokat, akiket érdekel, hogyan élhetett a hegyvidéki ember több mint 5000 évvel ezelőtt.
Val Senales ArcheoParkja egy interaktív múzeum, amely 1500 méteres magasságban helyezkedik el az Alpok szívében, ahol valaha Ötzi is élt. A park legfontosabb témái a kőkorszak utolsó részében, a neolitikumban élő emberek életmódja, gazdasági tevékenysége és lakóhelye. A múzeum külső területe igazi időutazást ígér az idelátogatóknak, a szabad ég alatt ugyanis egy késő korszaki falu mását konstruálták meg, amelyben mindazok a használati tárgyak is megtalálhatóak, amelyeket Ötzi és társai mindennapjaik során használtak. A látogatók számos kőkorszaki tevékenységet kipróbálhatnak, például kenyérsütést, tűzgyújtást, szerszámok készítését, mindezt a kornak megfelelő eszközökkel. Az ingyenesen látogatható Ötzi Show Galéria szintén számos izgalmas információval látja el az érdeklődőket arról, hogy milyen is volt az élet a kőkorban, itt ráadásul Ötzi egészalakos másával is találkozhatunk, akit körülvesznek legfontosabb használati tárgyai és vadászfegyverei is.


Akik kíváncsiak Ötzi maradványaira, azok számára kihagyhatatlan a bolzanoi Archeológiai Múzeum meglátogatása, itt található ugyanis a jégember múmiája, a létesítmény legfőbb érdekessége. Az 5300 éves test, a ruhák, a fegyverek és a tárgyak mind lenyomatai egy letűnt kornak, amely az ember fejlődésének egyik legfontosabb szakasza volt. A múzeumba a belépés 9 euró, gyerekeknek pedig ingyenes.


 

sionline.hu (Kupi Krisztina)

KAPCSOLÓDÓ SZÁLLÁSOK: