Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

Micsoda? Jelmezes síelés?

Az Olaszországban található Sappada egy igazán bájos alpesi falu, amely nem véletlenül közkedvelt a magyar síelők körében. Bár pályarendszere nem túl nagy, mégis minden síelő megtalálhatja számításait, mivel a könnyebb pályák mellett egy fekete pályán is próbára tehetjük tudásunkat. Családdal utazók számára különösen vonzó célpont lehet Sappada, hiszen számtalan síiskola és egy hatalmas hójátszótér (Nevelandia) várja a legifjabb korosztályt. A síelés mellett lehetőség van itt a korcsolyázásra, bobozásra, motorosszán túrákra és jégfal mászásra is, így igen változatosan tölthetjük téli vakációnk ha Sappadát választjuk.

 


Kellemes fekvésének köszönhetően a síszezon Sappadán egészen április végéig tart, így ha tavasszal szeretnénk még egy jót síelni, mielőtt elpakolnánk a léceket a következő szezonig, akkor egy Sappadán töltött tavaszi sí vakáció igen kellemes élményt nyújthat. Ráadásul márciusban egy igazán különleges esemény sorozatban is részünk lehet a síterepen, ekkor tartják ugyanis a hagyományos karnevált, amely az egyik legrégebbi és legnépszerűbb tradíció a régióban.

 

 

A karneválra a nagyböjt előtti három egymást követő vasárnapon kerül sor, ennek eredete az a hagyomány, hogy régen külön napokon ünnepeltek a szegények, a földművesek és a nagyurak. Ma már természetesen bárki részt vehet a karnevál bármely napján, de sokan beöltöznek szegénylegénynek vagy éppen földesúrnak a régi szokások előtti tisztelgésül. Szintén a régi hagyományokból ered, hogy a karnevál első napján sokan koldusbotot, a második vasárnapon valamilyen földműves eszközt hordoznak magukkal, az utolsó napon pedig a legszebb, legdíszesebb ruháikat viselik.

 

 

Emellett a helyiek ilyenkor különleges maszkokat öltenek magukra és kolompokat rázva járják a környéket. A többség a tradicionális, fából készült, emberi arcot utánzó sappadai maszkot, az úgynevezett lottert viseli. Az itt élők igen nagy becsben tartják ezeket a maszkokat, sokszor apáról fiúra szállnak ezek az egyedi kézműves termékek. Mások az arcukat rejtő maszk mellett vastag, medvebundára emlékeztető gúnyát öltenek, ennek az öltözetnek rollate a neve, és erre erősítik a kolompokat. Ezek a beöltözött emberek különösen a gyerekek számára jelentenek kiváló mulatságot, hiszen hagyományos szórakozás hogy a gyerkőcök incselkednek a maszkot viselő felvonulókkal, fogócskázásra csábítva őket.

 

 

Sírégióról lévén szó, természetesen a síelők sem maradnak ki a mulatozásból, a karnevál keretében sor kerül jelmezes síelésekre is, mely minden korosztálynak maradandó élményt nyújt. A karnevál ideje alatt a turisztikai információs iroda gasztronómiai heteket is szervez a helyi éttermek és hotelek részvételével, így az idelátogató turisták megismerkedhetnek a régió hagyományos étkeivel és italaival is.

sionline.hu (Michelberger Anna)

KAPCSOLÓDÓ SZÁLLÁSOK: