Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

Kalandozások Donovalyban...

Amikor itthon nincs elég hó vagy egy kicsit hosszabb lesiklásokra vágyunk, akkor a barátaimmal Donovaly-ba szoktunk menni. Miért pont Donovaly-ba? Óriási előnye, hogy közel van, 3 óra autózás után már síelhetünk is. A másik ok: megszerettük, hiszen már évek óta oda járunk. Legutóbb egy napra tudtunk csak menni, ennyi fért bele az időnkbe.

 


Donovaly (magyar nevén Dóval) egy szlovák község, Besztercebányától 26 km-re északkeletre, Rózsahegytől (Ružomberok) 26 km-re délre az Alacsony-Tátra és a Nagy-Fátra közötti hágón fekszik, 960 méter magasan. A település képét meghatározza a Zólyom-csúcs (Zvolen), ami 1403 méter magasan, északi irányban tornyosul a falu fölé. Két csúcs van Donovalyban. A főút jobb oldalán látható a kisebb Zahradiste, ahol inkább a kék pályák működnek, több tányéros és csákányos, illetve egy 4 személyes felvonó. A pályák szélesek, kezeltek és könnyű lejtésűek. A főút bal oldalán van a Nova Hola. Itt is több feljutási lehetőség van, de ezek a pályák már meredekebbek, inkább haladóknak való.

 

 

Mi az út jobb oldalán maradtunk. A dombok legmélyebben fekvő részén található a hütte és a pénztár. (Itt vettünk egy 4 órás jegyet 20 euróért, a napijegy egyébként 24 euro). Napok óta nem hullott friss hó és kicsit jeges volt a pálya, ennek ellenére nagyszerű élmény volt a síelés! Kezdetben a kisebb, rövidebb pályával kezdtük, majd amikor már belejöttünk, fölszálltunk a 4 személyes felvonóra (Bully Express), irány a csúcs!

 

 

A fenti rész lankásabb, aztán a közepe egy kicsit begyorsít, majd a vége megint kellemesen síelhető. Mivel az első körben sikeresen leértünk és ízlelgettük a pályát, nem volt kérdés, hogy megint itt megyünk. Szerencsére a felvonókra egy keveset kellett csak várni, 5 percnél tovább soha nem álltunk sorba. Az ülős felvonó mellett volt egy külön pálya a profiknak, több ugratóval, a végén pedig egy felfújt nagy matrac, ahová érkeztek. Nagyon látványos volt!

 

 

A felvonó aljában állt egy jégkunyhó, amiben minden asztal jégből készült, a világítást pedig nagyon hangulatos, váltakozó színű lámpák szolgáltatták. A legbelső teremben volt egy pihenő kialakítva, bőrrel leterítve, itt meg lehetett pihenni a sporttól és friss levegőtől elfáradt síelőknek. Este még biliárdoztunk egyet a Bowling centrumban, 6 euro volt egy óra.

 

 

Lehetőség van Donovaly-ban még korcsolyázni is, de arra már nem futotta az erőnkből, talán legközelebb. Hazafelé tartottunk egy kis pihenőt Zólyomnál egy útszéli kis „kockás asztalterítős” étteremnél, ahol ettünk egy finom haluskát.
Igazán tartalmas nap volt, még hetek múlva is emlegettük, remélem, jövőre ismét visszatérhetünk!

Sionline.hu (Náday-Dóczi Eszter)

KAPCSOLÓDÓ SZÁLLÁSOK: