Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

A tél őrülete: ski jöring!

A különleges élményekre vágyó utazóknak igazi ínyencséget kínál a ski jöring névre hallható téli extrém sport. A ski jöring a síelés egyik rendhagyó változata, mely során a síelőt egy ló, kutyák vagy motoros szán illetve téli motor húzza maga után. Bár a ski jöring napjainkban válik egyre népszerűbbé, valójában egy régóta ismert és űzött sportról van szó. A skandináv országokban már évszázadok óta használták a lakók a téli közlekedés ezen módját.

 

 

A ski jöring lovas válfaja pedig már az 1928-as téli olimpián is szerepelt, mint bemutató sportág. Manapság már ski jöring versenyeket is rendeznek, ezeken általában egy akadálypályán kell áthaladni a lónak vagy kutyáknak a síelővel és az nyer, aki leggyorsabban teljesíti a feladatot.

 

 


Bár a ski jöring versenyek elsősorban Amerikában és Kanadában népszerűek, a nagyobb európai síterepek többsége is teremt lehetőséget a kipróbálására, hiszen egy ilyen különleges sportolási lehetőség mindenképpen vonzó a látogatók számára.

 


Legismertebb változata a mai napig a lovas ski jöring. A síelőt ilyenkor egy vagy több ló vontatja maga után, hasonló elven működik, mint a vízisí. A húzókötél legalább öt méter hosszúságú, így a síelő biztos távolságban marad a lótól. A lovakat általában lovas üli meg és irányítja, de létezik egy nehezebb válfaja is, ahol a ló vagy lovak irányítása a síelő feladata. Ez a változata természetesen csak tapasztalt, lovakhoz értő síelőknek ajánlott, akik gyakorlottak a ski jöringben is.

 

 

A kutyás válfaj a kutyaszánozáshoz hasonlít leginkább, csak itt szán helyett a síléces embert húzza egy vagy több kutya. Természetesen bármilyen kutya nem alkalmas erre a sportra, általában kifejezetten szánhúzásra kitenyésztett, északi kutyafajtákat vagy ezek keverékeit szokták erre a célra használni.

 

 

A ski jöring mindkét változata felejthetetlen élményt nyújt, elsősorban az állatokat, természetet kedvelő síelők számára. A modern, nagyvárosi ember számára fantasztikus megtapasztalni állat és ember ilyen mértékű együttműködését, amely elengedhetetlen ehhez a sporthoz.

 

 


Magyarországon annyira nem ismert még ez a sportág, egyelőre pontos magyar neve sincs, a ski jöring vagy ski joring mellett szokták hórodeózásnak illetve lovas síelésnek is hívni. Már csak ezért is érdemes kipróbálni ezt a sportot külföldi utazásaink során, hiszen itthon egyelőre csak elvétve akad lehetőség rá. T

 

 

öbbek közt például Ausztriában Lackenhoffban vagy a Ski Amadé sícentrumban Franciaországban Tignes-ben és Orcières-ben, Olaszországban Tarvisióban és Pinzolóban, Szlovákiában a Magas-Tátrában a Csorba tónál.

Sionline.hu (Michelberger Anna)