Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

Olvasd el, mielőtt idén felcsatolod a sílécet!

Tudd, hogy mit tudsz! A tudás, felkészültség és a józan ítélőképesség hiánya körülbelül egyenlő arányban felelős a balesetek kialakulásáért. Kezdő vagy nem túl gyakorlott síelőként ne szégyelljük oktató segítségét kérni, ha valamit nem tudunk. Haladó szinten a túlzott magabiztosság fordulhat a visszájára: túlvállaljuk magunkat és még veszélyesebb helyzetekbe kerülünk.

 

 

Itt nincs helye önámításnak, a mi tudásunk nem azonos a haverokéval, és főképpen nem azonos a ködös vágyakkal. A felkészültség az alap. Csak jó felszereléssel menjünk síelni. Vegyünk, vagy kölcsönözzünk maximum 2-3 éves felszerelést! Normális esetben a kölcsönző felelősséggel tartozik az onnan bérelt lécekért, botokért, sícipőkért, sisakokért.
Fontos a bemelegítés. Érdemes néhány héttel korábban megkezdeni a felkészülést a síelésre, de a nap elején az izmok bemelegítése sem hanyagolható el! És nem csak a legelső reggel!

 


Hasznos a jó kondíció, mert így sokkal élvezetesebb lesz a síelés, sokkal tovább bírjuk a pályán, kisebb az esélye annak is, hogy megsérülünk vagy balesetet okozunk. A színek szerepe is fontos: a kék szín könnyű, a piros középnehéz, a fekete nehéz pályát jelöl. Az időjárásra és a hó minőségére is figyelmet kell szentelnünk. A fokozatosság is lényeges: az első nap első csúszására válasszunk könnyebb pályát, majd fokozatosan nehezítsünk!

 

 

Egy új elemet, trükköt célszerűbb lankásabb pályán, kisebb ugratón megtanulni. Adódhatnak váratlan helyzetek, amikor hiába adjuk ki időben a parancsot, ha az izmok nem, vagy nem időben engedelmeskednek. A fáradtság gyakran alattomosan jelentkezik. Nem akkor vagyunk fáradtak, ha annak érezzük magunkat, hanem sokkal korábban: később veszünk észre dolgokat, az izmok lassabban reagálnak. Közben azt érezzük, minden rendben van és beállunk a lifthez még egy körre. Ilyenkor inkább be kell ülni a hüttébe egy levesre vagy egy pohár vízre. Alkoholt csak este igyunk.

 

Kötelező ismerni a Nemzetközi Sí Szövetség FIS 10 pontokba szedett magatartási szabályzatát, ami ugyanaz a sípályán közlekedőknek, mint a KRESZ az utakon járóknak:

 

 

 

1. Legyünk tekintettel a többi sízőre! A pályán mindenki úgy viselkedjen, hogy senkit se veszélyeztessenés ne okozzon kárt a másiknak.

 

 

2. Ésszerűen, ellenőrzött sebességgel és módon sízzünk! A legtöbb baleset a rosszul megválasztott sebesség, és a figyelem hiányának következtében alakul ki. A nagy forgalmú helyeken és a pálya szélén lassan közlekedjünk!

 

 

3. Nyomvonal választás - az előtte haladót semmilyen módon ne veszélyeztesse. Mindig az előttünk lévőnek van elsőbbsége. Ha valaki mögé kerülünk ügyeljünk a helyes távolság tartásra!

 

 

4. Előzés, kerülés –bármilyen irányból lehet, de elegendő helyet kell adni az előzöttnek, hogy az nehogy nehéz helyzetbe kerüljön. Ez vonatkozik az álló helyzetben lévők mellett elhaladásra is.

 

 

5. A megindulással és a pályára besízéssel járó kötelezettségek. Minden sízőnek és snowboardosnak felfelé és lefelé haladásnál is, meg kell győződnie arról, hogy ezt magára és másokra nézve is veszélytelenül teheti meg.

 

 

6. Megállás - tilos megállni a pálya szűkületében és beláthatatlan területein! Ha ilyen helyen esünk el, mindent meg kell tennünk, hogy a lehető leggyorsabban szabaddá tegyük a helyet. A síző és a snowboardos a széles helyek kivételével, csak a pályák szélén maradhat állva, pihenhet meg.

 

 

7. Fölmenet és legyaloglás - följutáshoz és a legyalogláshoz egyaránt csak a pálya széle használható.

Mivel a lábnyomok rongálják a pálya minőségét, és ezzel veszélyeztetik a sízőket valamint a snowboardosokat.

 

 

8. Figyeljük a jelzéseket! –a táblákat, elkerítéseket figyeljük és tartsuk be a pályát felügyelő személyzetnek az utasításait.

 

A pályákat nehézségi fokuk alapján különböző színekkel látják el, fekete, piros, kék vagy zöld. Ha egy pályát lezárnak azt kötelező érvényűen figyelembe kell venni, hisz ezek a jelzések a sízők és snowboardosok érdekeit szolgálják.

 

9. Segítségadás

Baleset esetén a segítségnyújtás kötelezően vonatkozik minden sízőre és snowboardosra.
Ez magába foglalja az elsősegélynyújtást, mentőegységek értesítését, valamint a baleset helyszínének biztosítását.

 

10. Személyazonosságunkat kötelező baleseteknél igazolni.Tekintet nélkül arra, hogy a síző, tanú vagy résztvevő, felelős személy vagy nem.

Balesetmentes síelést kívánunk!

Sionline.hu (Náday-Dóczi Eszter)