Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

A sípálya vagány fenegyerekei...

A mindenre elszánt snowboardos, egy elkülönülő csoportot alkot a téli sportolók világában. Mint a tengeri hullámok meglovaglói, a szörfösök körül, egy kultusz, egy életforma alakult ki. Alig várja a nyár elmúltát, hogy megérkezzen az első hó. Egész évben készül rá, a sporteszközeit fejlesztve, saját magát edzi és új trükköket sajátít el.

 


Egy anekdota szerint Sherman Poppen a snurfer feltalálója 1965 karácsonyán a havas tájon sétálva egy dombon meglátott egy hullámot. Mindig is szerette a szörfözést, de még soha nem próbálta. Végignézve a hegyoldalon egymásba simuló és elinduló hullámokat látott. Éppen a Beach Boys –Surfin USA száma ment a rádióban. Hullám volt mindenütt, még a kocsiján is. Gondolt egyet, s gyorsan összekalapálta az első snurfert.

 

 


E táblaformájú eszköz, használatában hasonlít a síléchez. Egy vékony deszka volt kötések nélkül, az orrára egy kötél volt erősítve a stabilitás növelése érdekében. 1968–tól indult hódító útjára, ez évben már versenyeket is tartottak. Ahogy elterjedt úgy fejlődött a snowboard maga is. Először a lábakat, a deszkához rögzítő kötések születtek meg, majd anyagában is megváltozott. Megszületett a famagos szendvicsszerkezetű deszka, a „repülő banán” és a woodscore gyártási technika. A 80-as évekre egyre több ötletet vettek át a sí gyártástechnológiájából. A sporteszköz elkészült arra, hogy mindenkit magával ragadjon, s a hivatalos versenysport része lehessen.

 


A sport lelke, a deszka. Hosszúságánál a mérvadó, hogy a szegycsont és az orr közé kell érnie, ezért mindenkinek más méret a megfelelő. A szélesség is fontos, a biztonságos irányíthatóság függ tőle, ez is egyéni méretű. Három fajtája van: alpine, freestyle, freeride.

 

 


Az alpine deszkát egyirányúra tervezték, egyik orra van felhajtva. A nagy sebességet kedvelők használják. Hossza akkor megfelelő, ha az állig ér. A freestyle egy túlméretezett babpiskótához hasonló, szimmetrikus formájú, mindkét irányban használható. Valamivel rövidebb, mint az alpine. A freeride deszka mindkét vége fel van hajtva, de szerkezetileg inkább az egyirányú haladásra tervezték.

 

 

A freestyle és freeride deszkáknak magasabb az orruk, mert gyakran indulnak velük mély hómezők felé. A baleset elkerülése érdekében érdemes beszerezni a szökevénypántot is, ami a deszka elszabadulását akadályozza meg. A deszkák kiválasztásánál fontos szempont a keménységük, mert ez befolyásolja a rugalmasságot. Kezdőknek a puha board ajánlott.

 

 


Ha már nem kezdő a snowboardos, akkor a sokaságból a trükkök újdonságával tud kiemelkedni. Négyféle trükk típust lehet megkülönböztetni: „lebegő”, „felszín”, „korlát”, „félcső” trükk. A lebegő trükkök csoportjába tartozik az ollie, mely sok ariel trükk alapja és hasznos kisebb akadályok átugrásához. Az air to fake 180 fordulatú ollie a levegőben. A felszín trükkökhöz tartozik a whillie, melynél úgy kell egyensúlyozni, hogy csak a deszka egyik vége legyen a havon. Ez segít a landolásban. A butter teljes fordulatok sorozatából áll, a nose és tail roll trükknél úgy fordul a deszka, hogy az orr és hátsó rész a havon marad. A korlát trükknél, az 50/50 grindet korláton lehet végrehajtani. Trükk közben a deszka teljes felületével felfekszik a korlátra, párhuzamos vele. Rock&roll grindnél a deszka merőleges a korlátra. A félcsőben való csúszáshoz speciális technika kell. A backside 720-as trükkben két teljes fordulatot kell megtenni a levegőben.

 


Mindeme csodákat gyakorolhatja minden kezdő és elszánt snowboard rajongó Ausztria tökéletesen preparált pályáin, havas hegyoldalain és gleccserein. A természet szépségei és pályai miatt leginkább Karintia a legmegfelelőbb terep az adrenalin szint emelésére és táj feledhetetlen látványának megélésére. A tömény téli élvezet itt minden formában garantált.

Sionline.hu (Hagymási Tamás)