Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

Extrém sportok télen, avagy csússz mindenen!

Minden téli sportrajongó szívét megdobogtatja a porhóval borított, érintetlen hegyoldalak látványa. Az álomszerű kép azt a nyugodt, ember által nem járt természeti csodát jelenti, ahol nyugodtan élhet minden extrém sportrajongó adrenalin növelő vágyainak. A sima snowbordozás már nem is elégséges, ezért újabb és újabb őrületekben kell részt venni, hogy mindenki trendi legyen.

 


Az élet mintegy felpörög a sötétedéskor, mert elkezdődnek az alpesi kunyhókban a mulatságok és a különleges kalandokat kedvelők célba veszik hófödte, kivilágított éjszakai pályákat. A nyugisabb adrenalin függök, különleges elektromos meghajtású rollerekkel, segwayekkel indulnak a csillagfényes túrára, a tiroli Serfausban. A különleges szerkezetet, a testsúly áthelyezésével lehet irányítani. Ez csak a belépő az extrém sportokhoz.

 


A rax ski osztrák találmány. A léc hátsó része a minimalizmus jegyében eltűnt, s a szörfdeszkákéhoz hasonló 3 uszony van a helyén. A rövid léc gyors fordulókra képes, jeges pályán is stabilabb a hátsó szegeknek köszönhetően. Mély hóban a freeride – nál könnyebben lehet vele fordulni.
Ha ez nem lenne elég, akkor javasolható a vadvízi evezősöknek a kajakozás téli változata, a snowkayaking. Valóságos adrenalin bomba, valahol a szánkó és bob szánkó között áll, de sokkal látványosabb. Extrém, mert nincs fék, s csak lent a völgyben lehet megállni és az egyenes lesikláson nem lehet változtatni. Elég, ha az ember sebességmániás és van benne kalandszellem, nincs szükség gyakorlottságra.

 


A snowbordozás egy magasabb fokát jelenti a powder surfing. Snowbordozni többféleképpen lehet, de a Provo testvérek a hagyományos szörfözést átültették a hóra. Itt a deszkák kötés nélküliek és a szörfhöz hasonlóak. Lehetőség van az élmény élvezésére minden évszakban. A snowboard fejlődésére hatott a gördeszkázás technológiája és kultúrája. Azonban csak nyáron gördeszkázni nagyon snassz lenne, ezért a görisek gondoltak egy nagyot s megalkották a snoglide-ot. 7 rétegű kanadai juharból készülő deszka vízálló, s a hozzá tartozó talpak külön is megvásárolhatók, akár egy gördeszkára is felszerelhetők. Mivel nincsen kötésben a láb, a gördeszkás trükköket havon is meg lehet csinálni.

 


Az ember, ha e varázslatos téli túrákon vesz részt nagy távolságokat bejárva, akkor szeretne a hegyekre feljutni segítséggel is. Erre egy nagyszerű eszköz a skizee. A lánctalpas gépezet lényege, hogy a síelő a gép előtt támaszkodik, ami tolja előre. A sebességet a támasztórúd végére szerelt gázkarral lehet szabályozni. A fáradt turistáknak olyan extrákkal is rendelkezik, mint a szivargyújtó, s más elektromos eszközök töltője is lehet.

 


Egy sajátos extrém sport a splitboard, egy hosszában kettévágott és alkalmanként két síléccé alakítható snowboard. Nagyszerű hegyi túrákat lehet vele tenni a montafoni hegyekben, Ausztria nyugati csücskében. A túrák alkalmával sílécként használják, majd annak végeztével a túrázók lecsatolják léceiket és splitboarddá alakítják, és széles íveket húzva siklanak le a mély hóban. Egyik legrangosabb eseményük a Climb-the-Mountain” spitboard fesztivál, a Hochjochon kerül megrendezésre.


Az emberek minden évszakban szeretnek kerékpározni. Olyan kis akadály, mint a hó nem tántorítanak el senkit a kitűzött terveik megvalósításától. Erre egy kiválóan alkalmas eszköz a ktrak. A biciklire nem csak sítalpakat szerelnek, hanem hajtást is. Így a vállalkozó kedvűek lecsúszás mellett haladásra is használhatják mountain kerékpárjukat télen is.

 


Az extrém sportot kedvelő régi vágya a repülés is. Csúszhat és siklásban repülhet, mint egy madár a speedriding segítségével. Nagy sebességű repülést tesz lehetővé a pálya mentén néhány centivel vagy méterrel a föld felett. Egy ejtőernyő és siklóernyő kombinációja, stabil, jól irányítható és fékezhető. Leginkább snowboarddal és síléccel használható.
Ezek után mást nem is lehet kívánni e sportok szerelmeseinek, mint egy ideális hóborította érintetlen havasi tájat csodálatos kilátással és egy hosszú lesiklást a legalkalmasabb sporteszközzel. Kalandra fel!


Forrás: http://extremesportok.hu/cikkek.php?kat=telisportok

Sionline.hu (Hagymási Tamás)