Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

Helikopteres síelés – gyere a csúcsra!

A profi síelők folyamatosan keresik az alkalmakat, hogyan tehetnék minél élménydúsabbá és izgalmasabbá téli vakációjukat. Nekik találtak ki a heli skiing, azaz helikopteres síelés nevű különleges síelési lehetőséget. A helikopteres síelés röviden azt jelenti, hogy a kalandozásra és exkluzivitásra vágyó síelőket helikopterrel szállítják a másképp nem megközelíthető, jobbára érintetlen havas területekre.


Bár fantasztikus élményt ad a természetes síterepek felfedezése, ne feledjük, hogy a helikopteres síelés igen veszélyes is lehet, hiszen nem kijelölt pályán, hanem az anyatermészetben siklunk ilyenkor. Ezért nem meglepő módon a síelés ezen változata csak profi síelőknek ajánlott, akiknek a fekete pályán síelés már semmilyen nehézséget vagy kihívást nem okoz, és nekik is csak csoportosan, felkészült túravezetők irányításával. Emellett fontos a megfelelő fizikai kondíció, csak teljesen fitten és egészségesen szabad belevágni egy ilyen kalandba.

A legnagyobb veszélyt az időjárási körülmények hirtelen megváltozása és a lavinák jelentik, mely utóbbiakat sajnos nem ritkán pont a síelők okozzák. Mivel a helikopteres síelés természetes terepen zajlik, ezért ha szeretnénk kipróbálni mindenképpen készüljünk fel a megszokottnál nehezebb terepre és csak tapasztalt, lehetőleg helybeli vezetővel, szervezett út keretben vágjunk neki.


Talán pont veszélyessége és izgalmassága miatt válik egyre népszerűbbé a helikopteres síelés. Már az 1960-as években űzték ezt a síelési formát, ma leginkább Kanadában elterjedt, hiszen ott számtalan ideális terület található a természetben. Emellett nagyobb európai síterepeken is van lehetőség kipróbálására, így például a franciaországi Chamrousse-ban és a Les Deux Alpes sí központban vagy az olasz Breul-Cerviniában.

A helikopteres síelős utak az egynapostól az egyhetes időtartamig is terjedhetnek. Az első nap reggelén a síelők alapos tájékozatón vesznek részt, ahol megtanulják, mire kell figyelni az ismeretlen terepen történő síelés közben. A túravezető ilyenkor méri fel a jelentkezők egészségi állapotát és sí tudását, és eszerint osztja be a csoportokat és választja ki az úti célokat. A helikopter általában a szállodától indul, és naponta akár több terepen is leteheti a síelőket, akik pár órás siklás után már utazhatnak is tovább a következő helyszínre.

A tapasztalt és kalandvágyó síelők számára a helikopteres síelés feledhetetlen élményeket nyújt, amelyekre biztosan örömmel gondolnak vissza majd évek múltán is. A síelők mellett pedig több helyen a snowboardosok számára is lehetőség nyílik hasonlóan izgalmas élmények átélésére, vannak társaságok, akiknek kínálatában a helikopteres síelés mellett a helikopteres snowboardozás is szerepel.
 

Sionline.hu (Michelberger Anna)